13.00-14.00 - Wykład. Jakub Brdulak (SGH), Jakość w szkolnictwie wyższym: zapewnienie czy iluzja?

28.02.2023

W czasie wystąpienia zostaną przedstawione wyzwania w zakresie zarządzania jakością na uczelniach z czterech perspektyw: z perspektywy poszczególnych zajęć, z perspektywy uczelnianej, perspektywy krajowej (polskiej) oraz europejskiej. Zostaną między innymi postawione następujące pytania: Co to jest jakość w szkolnictwie wyższym? Jaka jest rola wewnętrznych systemów zapewniania jakości? Czy zapewnianie jakości oznacza kontrolę uczelni? Czym się różni funkcja kontrolna od funkcji doradczej? Jakie intencje towarzyszyły powstaniu agencji zapewniających jakość w ramach Procesu Bolońskiego? Prezentacja będzie również zaproszeniem uczestników do dyskusji na wyżej wskazane obszary.


Dr hab. Jakub Brdulak

Dr hab. Jakub Brdulak. Profesor SGH w Instytucie Zarządzania w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Pełnomocnik Rektora SGH ds. Uczelnianego Systemu Zarządzania Jakością. Członek Polskiej Komisji Akredytacyjnej. Ekspert Boloński przy Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego (do 2014 roku), a obecnie ekspert delegowany przez MNiSW do tzw. Peer Learning Group w sprawie jakości kształcenia w ramach prac Procesu Bolońskiego (BFUG-QA). Aktywnie działa w Fundacji na rzecz Jakości Kształcenia.


Otwierający

  • dr hab. Grażyna Michalczuk, prof. UwB

Prowadzący

  • dr hab. Jakub Brdulak, prof. SGH; Szkoła Główna Handlowa w Warszawie

Wydarzenie online


Adresaci wydarzenia

  • nauczyciele akademiccy
  • studenci i studentki
  • doktoranci i doktorantki
©2023 Wszystkie prawa zastrzeżone.

W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.