Poster wykonany przez Aleksandrę Mieczkowską i Urszulę Jabłońską z Koła Naukowego Biologów Uniwersytetu w Białymstoku zajął II miejsce w sekcji nauk biologicznych podczas Międzynarodowego Seminarium Kół Naukowych. Odbyło się ono w dniach 11–12 kwietnia w Olsztynie.
Nagrodzony poster zatytułowany został „Niezwykłe zombie, czyli drapieżnik wykorzystywany przez parazytoida”. Studentki, jako pierwsze w Polsce, udokumentowały i zaprezentowały związek pomiędzy pająkiem z gatunku Parasteatoda lunata a owadem z gatunku Zatypota albicoxa.
Oba te stawonogi występują w różnych częściach świata, w tym w Europie. Zatypota albicoxa pasożytuje na kilku gatunkach pająków, w tym na osobnikach Parasteatoda lunata. Ale choć oba te gatunki zamieszkują także Polskę, do tej pory nie było w naszym kraju stwierdzonego związku między nimi (w innych częściach Europy badacze odnotowali go dwukrotnie - w 1923 i 2003 roku).
Co ciekawe, pająk z przymocowaną do odwłoku larwą został zauważony 4 lipca 2018 r. w lesie sosnowym przy kampusie UwB. Został przeniesiony do laboratorium, gdzie był hodowany w stałych warunkach temperatury i wilgotności. Obserwacje były prowadzone przez 10 dni – do czasu gdy imago Zatypota albicoxa opuściło kokon. Wykazały one ponadto, że sieć pająka porażonego przez parazytoida różniła się tych budowanych przez nieporażone osobniki.
Nagrodzona praca powstała pod opieką dr Agaty Kostro-Ambroziak.
Strona internetowa powstała w ramach projektu „Nowoczesny Uniwersytet dostępny dla wszystkich”
(umowa nr POWR.03.05.00-00-A007/20) realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.