Zdrowa żywność, regulacje dotyczące jej jakości, standardy oraz normy etyczne w sektorze żywnościowym - o tym rozmawiać będą uczestnicy seminarium, jakie 20 maja 2024 r. (poniedziałek) odbędzie się na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku. Spotkanie organizowane jest w ramach projektu „Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej”. Jednym z gości wydarzenia będzie popularyzatorka wiedzy o zdrowym odżywianiu Katarzyna Bosacka.
Jak mówią organizatorzy, obecnie obserwujemy rosnące zainteresowanie konsumentów zdrową żywnością, co wynika z coraz powszechniejszej tendencji do dbania o zdrowie.
- To zainteresowanie znajduje swoje odzwierciedlenie w działaniach przedsiębiorstw, które starają się, aby ich produkty spełniały najwyższe standardy jakości i były zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Niektóre firmy decydują się nawet na podjęcie działań związanych z regulacjami dobrowolnymi, takimi jak samoregulacja lub współregulacja. Jednak aby wdrożyć te regulacje, niezbędne są wyniki badań naukowych. Stąd inicjatywa organizacji niniejszego seminarium – wyjaśnia prof. Maciej Perkowski z Fundacji Prawo i Partnerstwo, która jest inicjatorem projektu.
W pierwszym panelu, zatytułowanym „O zdrowej żywności w teorii i praktyce”, przedstawione zostaną rekomendacje wynikające z projektowych badań interdyscyplinarnych. Jednym z prelegentów w tej części seminarium będzie Katarzyna Bosacka, znana m.in. z programu „Wiem, co jem”, która na co dzień popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania. W panelu drugim, pt. „Samoregulacja w obszarze zdrowej żywności”, uczestnicy seminarium będą mieli okazję wysłuchać wykładu specjalistki w obszarze samoregulacji w sektorze żywnościowym, dr Justyny Nowak. Dr Nowak przedstawi referat pt. „Czy tylko sygnatariusze mają przestrzegać Kodeksów Dobrych Praktyk? – rozszerzona skuteczność samoregulacji na przykładzie branży spożywczej”.
Po referacie rozpocznie się część dyskusyjna, w której wezmą udział naukowcy z różnych dziedzin oraz publiczność. Rozmowy będą dotyczyły tego, jak wyniki badań naukowych mogą znaleźć odzwierciedlenie w regulacjach dobrowolnych, służąc społeczeństwu, w jaki sposób nauka może wspierać tworzenie standardów oraz norm etycznych w sektorze żywnościowym oraz jakie korzyści niesie to dla przedsiębiorców i konsumentów. Uczestnicy dyskusji przyjrzą się również temu, jak zaangażowanie konsumentów oraz producentów może wpływać na skuteczność i zakres samoregulacji dotyczących produkcji i handlu żywnością.
Seminarium rozpocznie się o godz. 12.00 w auli Wydziału Prawa UwB (ul. Mickiewicza 1). Jest otwarte dla wszystkich zainteresowanych. Dodatkowe informacje oraz program dostępne są na stronie Fundacji Prawo i Partnerstwo.
Organizacja seminarium została dofinansowana z programu Ministra Edukacji i Nauki pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa”.
Strona internetowa powstała w ramach projektu „Nowoczesny Uniwersytet dostępny dla wszystkich”
(umowa nr POWR.03.05.00-00-A007/20) realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.