Dwóch naukowców z UwB odebrało nominacje profesorskie

09.06.2025
grafika

Dziekan Wydziału Biologii prof. dr hab. Andrzej Bajguz oraz kierownik Pracowni Dziejów Kultury na Wydziale Historii prof. dr hab. Rafał Kosiński odebrali z rąk Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy nominacje profesorskie. Uroczystość odbyła się 6 czerwca br. w Pałacu Prezydenckim w Warszawie.

Prof. Andrzej Bajguz kieruje Pracownią Biochemii Roślin. Od września 2024 roku jest dziekanem Wydziału Biologii UwB, na którym wcześniej pełnił funkcję prodziekana ds. nauki. W obrębie jego naukowych zainteresowań znajdują się m.in. hormony roślinne, regulatory wzrostu roślin, chemia nektarów czy oddziaływanie nanocząstek na rośliny. Prof. Bajguz jest członkiem wielu polskich i europejskich towarzystw naukowych. Jako jeden z badaczy z UwB kilkukrotnie znalazł się w gronie najlepszych naukowców na świecie pod względem cytowalności ich prac naukowych.

Prof. Rafał Kosiński kieruje Pracownią Dziejów Kultury w Katedrze Historii Kultury. Naukowo specjalizuje się w późnej starożytności i historii Bizancjum ze szczególnym uwzględnieniem badań nad historiografią tego okresu. Jego zainteresowania badacze obejmują także monastycyzm konstantynopolitański V wieku, monofizytyzm oraz nestorianizm. Prof. Kosiński jest członkiem Komisji Bizantynologicznej Polskiego Towarzystwa Historycznego. Obecnie pracuje nad pierwszym na świecie krytycznym wydaniem rękopisu zawierającego Historię Tripartita Teodora Lektora w wersji językowej greka-polski oraz greka-angielski.

Fot. Marek Borawski/KPRP oraz archiwum prywatne

Galeria zdjęć

W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.