Projekt będzie realizowany przez najbliższe cztery lata przez pięć instytucji: Podlaski Fundusz Ekosystem Dolina Rolnicza 4.0 Sp. z o.o. (lider projektu), Uniwersytet w Białymstoku, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, Politechnikę Białostocką oraz Instytut Innowacji i Technologii Politechniki Białostockiej. Środki przyznane w ramach programu Fundusze Europejskich dla Podlaskiego (nabór FEPD.01.01-IZ.00-002/24) przez Zarząd Województwa Podlaskiego (jako Instytucja Zarządzająca FEdP) na realizację badań to 43 145 630,53 zł!
Zarząd Województwa Podlaskiego, będącego gospodarzem spotkania, reprezentowali: marszałek Łukasz Prokorym, wicemarszałek Wiesława Burnos, wicemarszałek Marek Malinowski oraz członek Zarządu Jacek Piorunek. – Temat jest niezwykle ważny, ponieważ Dolina Rolnicza to podmiot stanowiący płaszczyznę współpracy województwa z biznesem i środowiskiem naukowym – powiedział marszałek Łukasz Prokorym. Dodał również, że jedną z pierwszych decyzji nowego Zarządu Województwa było usamodzielnienie spółki Dolina Rolnicza i powierzenie jej kierownictwa – Andrzejowi Parafiniukowi.
– Dziś robimy pierwszy krok, by ta spółka mogła skutecznie prowadzić współpracę, tworzyć innowacyjne produkty, które będą mogły być wytwarzane i sprzedawane nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. Jestem przekonany, że podpisanie tej umowy pokazuje, iż nasze województwo jest nowoczesne i innowacyjne – podkreślił marszałek.
Prezesem spółki Dolina Rolnicza 4.0, będącej liderem projektu, jest Andrzej Parafiniuk – jednocześnie przewodniczący Rady Uczelni Uniwersytetu w Białymstoku. To on, jako prezes spółki, podpisał umowę grantową o wartości 45 416 453,19 zł.
– Rolnictwo, żywność i medycyna – to trzy kluczowe obszary, które będziemy wspierać i w których będziemy poszukiwać najlepszych rozwiązań. Na pewno sprostamy tym oczekiwaniom. Chcemy, by to był dopiero początek, ale przede wszystkim zależy nam na tworzeniu narzędzi, które będą przynosiły realne efekty – bo tylko na efektach chcemy się koncentrować – powiedział prezes Parafiniuk.
Podczas uroczystego podpisania umowy Uniwersytet w Białymstoku reprezentował prorektor ds. rozwoju, dr hab. Tomasz Bajkowski, prof. UwB, który w wywiadzie dla mediów podkreślił, że udział Uniwersytetu w Białymstoku w projekcie to przede wszystkim zaangażowanie w proces certyfikacji i obsługi prawnej. – Chcemy uwiarygodnić to, że produkty powstające w tym regionie są nie tylko nieszkodliwe, ale również prozdrowotne. Ważne, aby miały one solidne podstawy prawne, a naszym głównym zadaniem jest właśnie obsługa prawna oraz przeprowadzenie procesu certyfikacji – zaznaczył prof. Bajkowski. Dodał także, że ma nadzieję na rozwój tego przedsięwzięcia oraz na zaangażowanie innych wydziałów uczelni w przyszłe badania. – W pierwszym kroku chodzi o rozpowszechnienie tej idei w naszym regionie, a następnie o ekspansję na całą Polskę, Europę i świat – powiedział.
Prof. dr hab. Maciej Perkowski, koordynujący projekt z ramienia Uniwersytetu w Białymstoku, podkreśla, że koncepcja inteligentnego rozwoju branży rolno-spożywczej regionu stanowi racjonalne wyzwanie dla podlaskiego samorządu, gospodarki i środowiska naukowego.
– Mierząc się od lat z problematyką badań interdyscyplinarnych, obejmujących nauki społeczne, przyrodnicze, rolnicze i medyczne, stopniowo pokonywaliśmy ograniczenia zarówno własne, jak i systemowe. Wciąż wśród prawników pojawiają się postawy nacechowane sceptycyzmem wobec tych działań, choć – na szczęście – coraz rzadziej. Z czasem, miejmy nadzieję, staną się one jedynie nieuchronnym „folklorem” – zauważa prof. Perkowski.
Dodaje również, że – Zadania Uniwersytetu w Białymstoku w ramach projektu Dolina Rolnicza 4.0 traktujemy z powagą, ale także z optymizmem. Prawo żywnościowe – międzynarodowe, unijne i krajowe – jest nieodzownym elementem funkcjonowania dedykowanego systemu certyfikacji oraz całego ekosystemu innowacji. Patrząc horyzontalnie: żywności potrzebuje każdy. Tymczasem spółki, karuzele VAT czy fundusze inwestycyjne – jakkolwiek ambitnie by nie wyglądały – stanowią na tym tle jedynie nisze. Paradoksalnie jednak, zainteresowania badawcze przez lata kształtowały się odwrotnie. Czas najwyższy to skorygować. Cieszymy się, że projekt rusza, i już dziś zapowiadamy regularne naukowe doniesienia! – podsumowuje prof. Perkowski.
Uniwersytet w Białymstoku będzie odpowiedzialny za zadanie o tytule: Centrum Certyfikacji Produktów Żywnościowych (CCPŻ). Jego realizacja zakończy się stworzeniem ośrodka wspierającego interesariuszy Ekosystemu Innowacji Dolina Rolnicza (działających w województwie podlaskim) w zakresie promocji ich działań i produktów.
Etapy tworzenia Centrum Certyfikacji Produktów Żywnościowych (CCPŻ) będą następujące:
Działania projektowe potrwają cztery lata i zakończą się w lipcu 2029 r.
Po więcej informacji z podpisania Umowy o dofinansowanie projektu zapraszamy również na stronę internetową Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego (zakładka Fundusze Europejskie) - instytucji zarządzającej programem Fundusze Europejskich dla Podlaskiego.
Więcej informacji o działaniach Uniwersytetu w Białymstoku w ramach projektu „Ekosystem Innowacji Dolina Rolnicza 4.0” w zakładce: uwb.edu.pl/dolina-rolnicza
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.