Dolina Rolnicza 4.0 to miejsce, gdzie nauka i nowoczesne technologie spotykają się z rolnictwem i naturalnymi zasobami, tworząc nowe możliwości rozwoju.
Projekt będzie realizowany przez najbliższe cztery lata przez pięć instytucji: Podlaski Fundusz Ekosystem Dolina Rolnicza 4.0 Sp. z o.o (lider projektu), Uniwersytet w Białymstoku, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, Politechnikę Białostocką oraz Instytut Innowacji i Technologii Politechniki Białostockiej. Środki przyznane w ramach Fundusze Europejskich dla Podlaskiego przez Zarząd Województwa Podlaskiego na realizację 4 lat badań to kwota ponad 43 milionów zł!
„Ekosystem Innowacji Dolina Rolnicza 4.0” to projekt realizowany przez konsorcjum, które tworzy pięć instytucji:
Instytucje te otrzymały dofinansowanie na działania ze środków programu Fundusze Europejskie dla Podlaskiego 2021–2027 (FEdP) – programu, który w swoich założeniach ma na celu doprowadzenie regionu Podlasia do poziomu regionu rozwiniętego oraz atrakcyjnego pod względem jakości życia, dzięki wykorzystaniu potencjałów rozwojowych i najnowocześniejszych technologii, a także unikalnych walorów środowiska, bogatego dziedzictwa kulturowego, wysokiego poziomu kompetencji mieszkańców i inicjatyw lokalnych.
Projekt jest realizowany w odpowiedzi na konkurs nr FEPD.01.01-IZ.00-002/24 (Działanie 1.1 Rozwój regionalnego potencjału B+R, Typ: Rozwój ekosystemu innowacji w obszarach inteligentnych specjalizacji – nabór niekonkurencyjny), którego przedmiotem był wybór projektu, który przyczyni się do osiągnięcia celu z Priorytetu I FEdP 2021–2027 – rozwijania i wzmacniania zdolności badawczych i innowacyjnych oraz wykorzystywania zaawansowanych technologii.
Główne cele projektu to:
„Ekosystem Innowacji Dolina Rolnicza 4.0” to projekt realizowany przez konsorcjum, które tworzy pięć instytucji:
Podlaski Fundusz Ekosystem Dolina Rolnicza 4.0 Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością (lider projektu), odpowiedzialny za Zadanie 1: Ekosystem, składajace się z 4 elementów:
Uniwersytet w Białymstoku (partner), odpowiedzialny będzie za Zadanie 2: Centrum Certyfikacji Produktów Żywnościowych (CCPŻ).
Zadanie 2 obejmuje:
Instytut Innowacji i Technologii Politechniki Białostockiej Sp. z o.o. (partner), odpowiedzialny za Zadanie 3: Inkubacja, Akceleracja, które składa się z:
Politechnika Białostocka (partner), odpowiedzialna będzie za Zadanie 4: AI w Ekosystemie oraz Zadanie 6: Żywność Prozdrowotna – Animal.
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku (partner), odpowiedzialny za Zadanie 5: Żywność Prozdrowotna – Human, obejmujące
Uniwersytet w Białymstoku będzie odpowiedzialny za Zadanie 2: Centrum Certyfikacji Produktów Żywnościowych (CCPŻ), którego celem jest stworzenie centrum wspierającego interesariuszy Ekosystemu Innowacji Dolina Rolnicza, działających w województwie podlaskim, w zakresie promocji ich działań i produktów.
Etapy tworzenia Centrum Certyfikacji Produktów Żywnościowych (CCPŻ) są następujące:
Działania projektowe potrwają cztery lata i zakończą się w lipcu 2029 r.
Koordynatorem działań Uniwersytetu w Białymstoku jest prof. dr hab. Maciej Perkowski, kierownik Katedry Prawa Międzynarodowego Publicznego na Wydziale Prawa UwB.
Realizacja działań projektu „Ekosystem Innowacji Dolina Rolnicza 4.0” przez pracowników Uniwersytetu w Białymstoku, a zwłaszcza utworzenie Centrum Certyfikacji Produktów Żywnościowych (CCPŻ), jest kontynuacją pracy badawczej prof. dr hab. Macieja Perkowskiego, który koordynował zespołem naukowców w ramach projektu „Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej”, zrealizowanego w latach 2022–2024 ze środków programu Ministra Edukacji i Nauki pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa” (nr projektu NdS/551580/2022/2022).
W ramach działań projektu kadra badawcza z UwB współpracowała z ekspertami Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego oraz Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Celem kooperacji było zacieśnienie współpracy pomiędzy środowiskiem naukowym a podmiotami społeczno-gospodarczymi – przede wszystkim przedsiębiorcami z sektora żywnościowego oraz organizacjami konsumenckimi – w zakresie relacji pomiędzy świadomością społeczną na temat zdrowej żywności, interdyscyplinarną pewnością naukową oraz obowiązującymi regulacjami prawnymi.
Celem naukowym projektu było uzyskanie odpowiedzi na pytania:
Na stronie zdrowazywnosc.edu.pl oraz jej podstronach znajduje się dorobek naukowy i popularyzatorski projektu. W trakcie trzech lat badań zrealizowano m.in.:
logo programu Ministra Edukacji i Nauki pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa”
Działanie 1.1 Rozwój regionalnego potencjału B+R, Typ: Rozwój ekosystemu innowacji w obszarach inteligentnych specjalizacji – nabór niekonkurencyjny
Dokumentacja konkursowa: https://funduszeuepodlaskie.pl/nabory-wnioskow-dzialanie-1-1-rozwoj-regionalnego-potencjalu-br-typ-rozwoj-ekosystemu-innowacji-w-obszarach-inteligentnych-specjalizacji-nabor-niekonkurencyjny-2-24/
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.