PJM - tłumacz języka migowego

Szkarłupnie – nowa ekspozycja Uniwersyteckiego Centrum Przyrodniczego

04.07.2023
Szkarłupnie - wystawa na Wydziale Biologii UwB - grafika

Zapraszamy do obejrzenia ekspozycji pt. Szkarłupnie, która znajduje się w holu Wydziału Biologii (na parterze) przy ul. K. Ciołkowskiego 1J. Wystawa będzie prezentowana do 30 września 2023 r. Przygotowało ją Uniwersyteckie Centrum Przyrodnicze im. Profesora Andrzeja Myrchy.

- W udostępnionej kolekcji znajdują się szkarłupnie, w tym rozgwiazdy, jeżowce i liliowce. Są to morskie zwierzęta, głównie denne posiadające wapienny szkielet wewnętrzny, składający się z różnych płytek, kolców, szczecinek oraz unikalny układ ambulakralny (wodny), pełniący głównie funkcję lokomocyjną i dotykową. Szkarłupnie nie mają w sobie ani krwi ani serca. To właśnie układ ambulakralny dostarcza tlenu do organówopowiada dr Anna Matwiejuk, kierownik Uniwersyteckiego Centrum Przyrodniczego.

Słowo szkarłupnie oznacza dosłownie ”kolczastą skórę”, choć nie wszystkie gatunki mają kolce. Szkarłupnie posiadają niezwykłą zdolność do regeneracji utraconych kończyn jak i narządów wewnętrznych. Wyjątkiem są jeżowce, które jedynie zdolne są odtworzyć utracone kolce lub jadowy narząd raniący.

- Ciało liliowców kształtem przypomina rośliny. Składa się z kielicha, w którego wklęsłej części znajduje się otwór gębowy, otoczony wieńcem pięciu ramion i wyposażonych w piórkowate wyrostkidodaje mgr Wojciech Pszczółka.

Jeżowce stanowią cenny materiał w badaniach embriologicznych i są uznawane za organizmy modelowe. Na żywych jajach i plemnikach jeżowców udało się po raz pierwszy prześledzić, m. in. proces dojrzewania jaj, zapłodnienia i bruzdkowania.

Te niezwykłe zwierzęta są ważne dla utrzymania równowagi ekologicznej w wodach słonych.

Najstarsze szkarłupnie pojawiły się na Ziemi w dolnym kambrze, ok. 540 mln lat temu, natomiast liliowce i jeżowce na początku ordowiku, ok. 480 mln lat temu.

Na wybrzeżach skalistych i plażach kamiennych zalecana jest kąpiel w butach z twardymi gumowymi podeszwami, gdyż nadepnięcie na kolce jeżowca może być bolesne.

W wielu krajach południowo-wschodniej Azji i basenu Morza Śródziemnego  niektóre gatunki jeżowców są od wieków uznawane za ceniony przysmak. Jadalną częścią są tylko gonady z ikrą w postaci pomarańczowej galaretki. - „Jedna łyżeczka tego specjału to jakby koncentrat z dziesięciu homarów, dwóch płatów anchois i głowy jednej krewetki, doprawiony cudownym, morskim aromatem. To najlepsze smaki morza w małej pigułce, w dodatku pigułce o niezwykłej delikatnej konsystencji, przypominającej móżdżek” – zachwyca się w jednym z felietonów Magda Gessler.  

Fot. i grafika: mgr Wojciech Pszczółka

Galeria zdjęć

logotypy UE

Strona internetowa powstała w ramach projektu „Nowoczesny Uniwersytet dostępny dla wszystkich”
(umowa nr POWR.03.05.00-00-A007/20) realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

©2023 Wszystkie prawa zastrzeżone.

W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.