Rozgwiazdy, jeżowce czy liliowce to nieodłączne elementy naszych wyobrażeń o rajskich wakacjach. Nie zawsze i nie wszędzie możemy je spotkać, więc na czas wakacji otworzyliśmy ekspozycję pt. "Szkarłupnie", która znajdowała się w holu Wydziału Biologii (na parterze) przy ul. K. Ciołkowskiego 1J.
Szkarłupnie to morskie zwierzęta, głównie denne, posiadające wapienny szkielet wewnętrzny, składający się z różnych płytek, kolców, szczecinek oraz unikalny układ ambulakralny (wodny), pełniący głównie funkcję lokomocyjną i dotykową. Szkarłupnie nie mają w sobie ani krwi ani serca. Słowo szkarłupnie oznacza dosłownie ”kolczastą skórę”, choć nie wszystkie gatunki mają kolce.
Szkarłupnie posiadają niezwykłą zdolność do regeneracji zarówno utraconych kończyn, jak i narządów wewnętrznych. Wyjątkiem są jeżowce, które są jedynie zdolne odtworzyć utracone kolce lub jadowy narząd raniący.
Na wybrzeżach skalistych i plażach kamiennych zalecana jest kąpiel w butach z twardymi, gumowymi podeszwami, gdyż nadepnięcie na kolce jeżowca może być bolesne.
W wielu krajach południowo-wschodniej Azji i basenu Morza Śródziemnego niektóre gatunki jeżowców są od wieków uznawane za ceniony przysmak. Jadalną częścią są tylko gonady z ikrą w postaci pomarańczowej galaretki. - „Jedna łyżeczka tego specjału to jakby koncentrat z dziesięciu homarów, dwóch płatów anchois i głowy jednej krewetki, doprawiony cudownym, morskim aromatem. To najlepsze smaki morza w małej pigułce, w dodatku pigułce o niezwykłej delikatnej konsystencji, przypominającej móżdżek” – zachwyca się w jednym z felietonów Magda Gessler.
Galeria zdjęć:
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.