PJM - tłumacz języka migowego

Trzeci doktorant z zagranicy obronił się na Wydziale Fizyki UwB

12.01.2016

Nadeem Tahir – to trzeci młody naukowiec z zagranicy, który obronił doktorat na Wydziale Fizyki Uniwersytetu w Białymstoku. Obrona odbyła się 11.01.2016 r. Rozprawa doktorska dotyczy statycznych i dynamicznych badań kryształów magnonicznych, wytworzonych klasycznie techniką litografii optycznej oraz po odpowiednim naświetlaniu jonami. Nadeem Tahir przygotował ją we współpracy z kilkoma ośrodkami naukowymi: zagranicznymi - z Singapuru i Niemiec oraz krajowymi - z Poznania i Warszawy.

Dr Tahir pochodzi z Pakistanu. Pracował m.in. Uniwersytecie Kalifornijskim (ALS Berkeley). Na UwB trafił w ramach realizacji międzynarodowego projektu TEAM. To duży projekt, o łącznej wartości ponad 1,8 mln zł, finansowany przez Fundację Nauki Polskiej. Jego głównym celem było stworzenie międzynarodowego zespołu badaczy, wyłonionych w ramach konkursów stypendialnych dla studentów studiów II stopnia, doktorantów i uczestników staży podoktorskich. Kierował nim prof. Andrzej Maziewski z UwB, jeden z liderów badań w dziedzinie fizyki magnetyków w Europie. Realizacja projektu zakończyła się pod koniec 2015 roku.

Promotorem Nadeema Tahira jest dr hab. Ryszard Gieniusz, którego rozprawa habilitacyjna została także przygotowana przy wsparciu projektu TEAM.

Galeria zdjęć

logotypy UE

Strona internetowa powstała w ramach projektu „Nowoczesny Uniwersytet dostępny dla wszystkich”
(umowa nr POWR.03.05.00-00-A007/20) realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

©2022 Wszystkie prawa zastrzeżone.

W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.